СПРЯМОВАНІСТЬ МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У КОНСЕРВОВАНОМУ ПЛЮЩЕНОМУ ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ БАКТЕРІЙ BACILLUS SUBTILIS

Мета. Дослідити спрямованість мікробіологічних процесів, зміни рівня кислотності та співвідношення накопичених органічних кислот у консервованому плющеному зерні кукурудзи за впливу селекціонованих штамів Bacillus subtilis, перспективних для створення на їх основі біологічних консервантів. Методи. М...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2018
Hauptverfasser: Передерій, М.Г., Кравченко, Н.О., Божок, Л.В., Дмитрук, О.М.
Format: Artikel
Sprache:English
Veröffentlicht: Institute of Agrocultural Microbiology and Agro-industrial Manufacture of NAAS of Ukraine 2018
Schlagworte:
Online Zugang:https://smic.in.ua/index.php/journal/article/view/9
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Agriciltural microbiology

Institution

Agriciltural microbiology
Beschreibung
Zusammenfassung:Мета. Дослідити спрямованість мікробіологічних процесів, зміни рівня кислотності та співвідношення накопичених органічних кислот у консервованому плющеному зерні кукурудзи за впливу селекціонованих штамів Bacillus subtilis, перспективних для створення на їх основі біологічних консервантів. Методи. Мікробіологічні, зоотехнічні. Результати. Обробка зерна суспензіями досліджуваних штамів B. subtilis сприяє інтенсивному розвитку епіфітних молочнокислих бактерій у кормі на 15 добу консервування з подальшим поступовим зниженням на тридцяту та семидесяту добу експерименту. Чисельність молочнокислих бактерій на 14 добу після відкриття зразків консервованого плющеного зерна кукурудзи на порядок вища, ніж у контрольному варіанті (без додаткового застосування мікроорганізмів). Динаміка росту дріжджів у кормі за впливу досліджуваних штамів B. subtilis характеризується їх інтенсивним розвитком на 15 добу з поступовим зниженням чисельності в усіх варіантах на 30 та 70 добу консервування. Чисельність плісеневих грибів у контрольному варіанті перевищує максимально допустимий рівень (до 5×104 КУО в 1 г корму) та становить 2×105 на 7 добу і 6,2×105 на 14 добу після відкриття та доступу повітря у товщу консервованої маси. У дослідних варіантах чисельність плісеневих грибів є меншою порівняно з контролем як у процесі консервування так і після відкриття корму. Оптимальні рівень рН та співвідношення органічних кислот на 14 добу після відкриття відмічено у плющеному зерні, обробленому B. subtilis В1, B. subtilis В6у та B. subtilis 44-р. Висновки. Застосування селекціонованих штамів B. subtilis для консервування плющеного вологого зерна кукурудзи сприяє встановленню оптимального рівня кислотності корму та співвідношення органічних кислот, пригніченню розвитку небажаних мікроорганізмів.