Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
The dielectric constant of the glucose–water system has been studied in the temperature interval from –180 to 120 ∘C and the frequency interval from 5 to 50 kHz. On the basis of the data obtained, the physical mechanism of dehydration of glucose has been proposed. The dehydration of glucose is shown...
Збережено в:
Дата: | 2018 |
---|---|
Автори: | , , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | English Ukrainian |
Опубліковано: |
Publishing house "Academperiodika"
2018
|
Теми: | |
Онлайн доступ: | https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Ukrainian Journal of Physics |
Репозитарії
Ukrainian Journal of Physicsid |
ujp2-article-2018668 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
ujp2-article-20186682019-04-23T07:34:51Z Phase Transitions at Dehydration of Glucose Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози Bulavin, L. A. Alekseev, O. M. Zabashta, Yu. F. Kovalov, K. M. Lazarenko, M. M. Tkachov, S. Yu. phase transition dehydration dielectric permittivity glucose - фазовий перехiд дегiдратацiя дiелектрична проникнiсть глюкоза The dielectric constant of the glucose–water system has been studied in the temperature interval from –180 to 120 ∘C and the frequency interval from 5 to 50 kHz. On the basis of the data obtained, the physical mechanism of dehydration of glucose has been proposed. The dehydration of glucose is shown to be a sequence of phase transitions: monohydrate–anhydride, fixed water–free water, the appearance of a water film on the surface of the glucose–water system, and the subsequent water evaporation. В iнтервалi температур –180–120 ∘C та iнтервалi частот вiд 5–50 кГц дослiджена дiелектрична проникнiсть системи глюкоза–вода. На основi отриманих даних запропоновано фiзичний механiзм дегiдратацiї глюкози. Показано, що дегiдратацiя глюкози є послiдовнiстю фазових переходiв: переходу “моногiдрат–ангiдрид”, переходу “зв’язана вода–вiльна вода” з виникненням водяної плiвки на поверхнi системи глюкоза–вода з подальшим її випаровуванням. Publishing house "Academperiodika" 2018-12-15 Article Article Peer-reviewed Рецензована стаття application/pdf application/pdf https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668 10.15407/ujpe62.06.0502 Ukrainian Journal of Physics; Vol. 62 No. 6 (2017); 502 Український фізичний журнал; Том 62 № 6 (2017); 502 2071-0194 2071-0186 10.15407/ujpe62.06 en uk https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668/783 https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668/784 Copyright (c) 2018 Bogolyubov Institute for Theoretical Physics, National Academy of Sciences of Ukraine |
institution |
Ukrainian Journal of Physics |
collection |
OJS |
language |
English Ukrainian |
topic |
phase transition dehydration dielectric permittivity glucose - фазовий перехiд дегiдратацiя дiелектрична проникнiсть глюкоза |
spellingShingle |
phase transition dehydration dielectric permittivity glucose - фазовий перехiд дегiдратацiя дiелектрична проникнiсть глюкоза Bulavin, L. A. Alekseev, O. M. Zabashta, Yu. F. Kovalov, K. M. Lazarenko, M. M. Tkachov, S. Yu. Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози |
topic_facet |
phase transition dehydration dielectric permittivity glucose - фазовий перехiд дегiдратацiя дiелектрична проникнiсть глюкоза |
format |
Article |
author |
Bulavin, L. A. Alekseev, O. M. Zabashta, Yu. F. Kovalov, K. M. Lazarenko, M. M. Tkachov, S. Yu. |
author_facet |
Bulavin, L. A. Alekseev, O. M. Zabashta, Yu. F. Kovalov, K. M. Lazarenko, M. M. Tkachov, S. Yu. |
author_sort |
Bulavin, L. A. |
title |
Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози |
title_short |
Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози |
title_full |
Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози |
title_fullStr |
Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози |
title_full_unstemmed |
Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози |
title_sort |
фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози |
title_alt |
Phase Transitions at Dehydration of Glucose |
description |
The dielectric constant of the glucose–water system has been studied in the temperature interval from –180 to 120 ∘C and the frequency interval from 5 to 50 kHz. On the basis of the data obtained, the physical mechanism of dehydration of glucose has been proposed. The dehydration of glucose is shown to be a sequence of phase transitions: monohydrate–anhydride, fixed water–free water, the appearance of a water film on the surface of the glucose–water system, and the subsequent water evaporation. |
publisher |
Publishing house "Academperiodika" |
publishDate |
2018 |
url |
https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668 |
work_keys_str_mv |
AT bulavinla phasetransitionsatdehydrationofglucose AT alekseevom phasetransitionsatdehydrationofglucose AT zabashtayuf phasetransitionsatdehydrationofglucose AT kovalovkm phasetransitionsatdehydrationofglucose AT lazarenkomm phasetransitionsatdehydrationofglucose AT tkachovsyu phasetransitionsatdehydrationofglucose AT bulavinla fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi AT alekseevom fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi AT zabashtayuf fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi AT kovalovkm fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi AT lazarenkomm fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi AT tkachovsyu fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi |
first_indexed |
2023-03-24T08:56:33Z |
last_indexed |
2023-03-24T08:56:33Z |
_version_ |
1795757643216715776 |