Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози

The dielectric constant of the glucose–water system has been studied in the temperature interval from –180 to 120 ∘C and the frequency interval from 5 to 50 kHz. On the basis of the data obtained, the physical mechanism of dehydration of glucose has been proposed. The dehydration of glucose is shown...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Publishing house "Academperiodika"
Дата:2018
Автори: Bulavin, L. A., Alekseev, O. M., Zabashta, Yu. F., Kovalov, K. M., Lazarenko, M. M., Tkachov, S. Yu.
Формат: Стаття
Мова:English
Ukrainian
Опубліковано: Publishing house "Academperiodika" 2018
Теми:
Онлайн доступ:https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!

Репозиторії

Ukrainian Journal of Physics
id ujp2-article-2018668
record_format ojs
spelling ujp2-article-20186682019-04-23T07:34:51Z Phase Transitions at Dehydration of Glucose Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози Bulavin, L. A. Alekseev, O. M. Zabashta, Yu. F. Kovalov, K. M. Lazarenko, M. M. Tkachov, S. Yu. phase transition dehydration dielectric permittivity glucose - фазовий перехiд дегiдратацiя дiелектрична проникнiсть глюкоза The dielectric constant of the glucose–water system has been studied in the temperature interval from –180 to 120 ∘C and the frequency interval from 5 to 50 kHz. On the basis of the data obtained, the physical mechanism of dehydration of glucose has been proposed. The dehydration of glucose is shown to be a sequence of phase transitions: monohydrate–anhydride, fixed water–free water, the appearance of a water film on the surface of the glucose–water system, and the subsequent water evaporation. В iнтервалi температур –180–120 ∘C та iнтервалi частот вiд 5–50 кГц дослiджена дiелектрична проникнiсть системи глюкоза–вода. На основi отриманих даних запропоновано фiзичний механiзм дегiдратацiї глюкози. Показано, що дегiдратацiя глюкози є послiдовнiстю фазових переходiв: переходу “моногiдрат–ангiдрид”, переходу “зв’язана вода–вiльна вода” з виникненням водяної плiвки на поверхнi системи глюкоза–вода з подальшим її випаровуванням. Publishing house "Academperiodika" 2018-12-15 Article Article Peer-reviewed Рецензована стаття application/pdf application/pdf https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668 10.15407/ujpe62.06.0502 Ukrainian Journal of Physics; Vol. 62 No. 6 (2017); 502 Український фізичний журнал; Том 62 № 6 (2017); 502 2071-0194 2071-0186 10.15407/ujpe62.06 en uk https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668/783 https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668/784 Copyright (c) 2018 Bogolyubov Institute for Theoretical Physics, National Academy of Sciences of Ukraine
institution Ukrainian Journal of Physics
collection OJS
language English
Ukrainian
topic phase transition
dehydration
dielectric permittivity
glucose
-
фазовий перехiд
дегiдратацiя
дiелектрична проникнiсть
глюкоза
spellingShingle phase transition
dehydration
dielectric permittivity
glucose
-
фазовий перехiд
дегiдратацiя
дiелектрична проникнiсть
глюкоза
Bulavin, L. A.
Alekseev, O. M.
Zabashta, Yu. F.
Kovalov, K. M.
Lazarenko, M. M.
Tkachov, S. Yu.
Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
topic_facet phase transition
dehydration
dielectric permittivity
glucose
-
фазовий перехiд
дегiдратацiя
дiелектрична проникнiсть
глюкоза
format Article
author Bulavin, L. A.
Alekseev, O. M.
Zabashta, Yu. F.
Kovalov, K. M.
Lazarenko, M. M.
Tkachov, S. Yu.
author_facet Bulavin, L. A.
Alekseev, O. M.
Zabashta, Yu. F.
Kovalov, K. M.
Lazarenko, M. M.
Tkachov, S. Yu.
author_sort Bulavin, L. A.
title Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
title_short Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
title_full Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
title_fullStr Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
title_full_unstemmed Фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
title_sort фазовi переходи при дегiдратацiї глюкози
title_alt Phase Transitions at Dehydration of Glucose
description The dielectric constant of the glucose–water system has been studied in the temperature interval from –180 to 120 ∘C and the frequency interval from 5 to 50 kHz. On the basis of the data obtained, the physical mechanism of dehydration of glucose has been proposed. The dehydration of glucose is shown to be a sequence of phase transitions: monohydrate–anhydride, fixed water–free water, the appearance of a water film on the surface of the glucose–water system, and the subsequent water evaporation.
publisher Publishing house "Academperiodika"
publishDate 2018
url https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2018668
work_keys_str_mv AT bulavinla phasetransitionsatdehydrationofglucose
AT alekseevom phasetransitionsatdehydrationofglucose
AT zabashtayuf phasetransitionsatdehydrationofglucose
AT kovalovkm phasetransitionsatdehydrationofglucose
AT lazarenkomm phasetransitionsatdehydrationofglucose
AT tkachovsyu phasetransitionsatdehydrationofglucose
AT bulavinla fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi
AT alekseevom fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi
AT zabashtayuf fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi
AT kovalovkm fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi
AT lazarenkomm fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi
AT tkachovsyu fazoviperehodipridegidrataciíglûkozi
first_indexed 2023-03-24T08:56:33Z
last_indexed 2023-03-24T08:56:33Z
_version_ 1795757643216715776