МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу
Intensity of lipid peroxidation in thymus rat enzymatic fraction at cold stress (4°C) was investigated. It was shown that with small doses of polyamines it was possible to decrease peroxidation processes of an organism.
Gespeichert in:
Datum: | 2008 |
---|---|
1. Verfasser: | |
Format: | Artikel |
Sprache: | Ukrainian |
Veröffentlicht: |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
2008
|
Schlagworte: | |
Online Zugang: | https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/373 |
Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
Назва журналу: | Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
Institution
Problems of Cryobiology and Cryomedicineid |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-373 |
---|---|
record_format |
ojs |
spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3732025-04-20T04:16:52Z Possibility of Peroxidation Process Correction in Rat’s Organism at Cold Stress Possibility of Peroxidation Process Correction in Rat’s Organism at Cold Stress МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу Petrun, L. M. холодовой ÑтреÑÑ Ð¿ÐµÑ€ÐµÐºÐ¸Ñное окиÑление липидов Ñ‚Ð¸Ð¼ÑƒÑ Ð¿Ð¾Ð»Ð¸Ð°Ð¼Ð¸Ð½Ñ‹ холодовий ÑÑ‚Ñ€ÐµÑ Ð¿ÐµÑ€ÐµÐºÐ¸Ñне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² Ñ‚Ð¸Ð¼ÑƒÑ Ð¿Ð¾Ð»Ñ–Ð°Ð¼Ñ–Ð½Ð¸ cold stress lipid peroxidation thymus polyamines Intensity of lipid peroxidation in thymus rat enzymatic fraction at cold stress (4°C) was investigated. It was shown that with small doses of polyamines it was possible to decrease peroxidation processes of an organism. Изучали интенÑивноÑть перекиÑного окиÑÐ»ÐµÐ½Ð¸Ñ Ð»Ð¸Ð¿Ð¸Ð´Ð¾Ð² в ферментной фракции тимуÑа крыÑÑ‹ при холодовом ÑтреÑÑе (4°С). УÑтановлено, что при иÑпользовании малых доз полиаминов можно в некоторой Ñтепени Ñнизить интенÑивноÑть процеÑÑов перокÑидации в организме. Вивчали інтенÑивніÑть перекиÑного окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² у ферментній фракції тимуÑа щура за холодового ÑтреÑу (4°С). Ð’Ñтановлено, що при викориÑтанні малих доз поліамінів можна в деÑкій мірі знизити інтенÑивніÑть процеÑів перокÑидації в організмі. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2008-12-22 Article Article Conference papers application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/373 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 18 No. 4 (2008): Problems of Cryobiology; 541-543 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 541-543 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 18 № 4 (2008): Проблемы криобиологии; 541-543 2518-7376 2307-6143 uk https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/373/407 Copyright (c) 2020 L. M. Petrun https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
institution |
Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
baseUrl_str |
|
datestamp_date |
2025-04-20T04:16:52Z |
collection |
OJS |
language |
Ukrainian |
topic |
холодовий ÑÑ‚Ñ€ÐµÑ Ð¿ÐµÑ€ÐµÐºÐ¸Ñне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² Ñ‚Ð¸Ð¼ÑƒÑ Ð¿Ð¾Ð»Ñ–Ð°Ð¼Ñ–Ð½Ð¸ |
spellingShingle |
холодовий ÑÑ‚Ñ€ÐµÑ Ð¿ÐµÑ€ÐµÐºÐ¸Ñне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² Ñ‚Ð¸Ð¼ÑƒÑ Ð¿Ð¾Ð»Ñ–Ð°Ð¼Ñ–Ð½Ð¸ Petrun, L. M. МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу |
topic_facet |
холодовой ÑтреÑÑ Ð¿ÐµÑ€ÐµÐºÐ¸Ñное окиÑление липидов Ñ‚Ð¸Ð¼ÑƒÑ Ð¿Ð¾Ð»Ð¸Ð°Ð¼Ð¸Ð½Ñ‹ холодовий ÑÑ‚Ñ€ÐµÑ Ð¿ÐµÑ€ÐµÐºÐ¸Ñне окиÑÐ»ÐµÐ½Ð½Ñ Ð»Ñ–Ð¿Ñ–Ð´Ñ–Ð² Ñ‚Ð¸Ð¼ÑƒÑ Ð¿Ð¾Ð»Ñ–Ð°Ð¼Ñ–Ð½Ð¸ cold stress lipid peroxidation thymus polyamines |
format |
Article |
author |
Petrun, L. M. |
author_facet |
Petrun, L. M. |
author_sort |
Petrun, L. M. |
title |
МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу |
title_short |
МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу |
title_full |
МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу |
title_fullStr |
МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу |
title_full_unstemmed |
МожливіÑть корекції процеÑу перокÑидації в організмі щурів за умов холодового ÑтреÑу |
title_sort |
ðœð¾ð¶ð»ð¸ð²ñ–ññ‚ñœ ðºð¾ñ€ðµðºñ†ñ–ñ— ð¿ñ€ð¾ñ†ðµññƒ ð¿ðµñ€ð¾ðºñð¸ð´ð°ñ†ñ–ñ— ð² ð¾ñ€ð³ð°ð½ñ–ð·ð¼ñ– ñ‰ñƒñ€ñ–ð² ð·ð° ñƒð¼ð¾ð² ñ…ð¾ð»ð¾ð´ð¾ð²ð¾ð³ð¾ ññ‚ñ€ðµññƒ |
title_alt |
Possibility of Peroxidation Process Correction in Rat’s Organism at Cold Stress Possibility of Peroxidation Process Correction in Rat’s Organism at Cold Stress |
description |
Intensity of lipid peroxidation in thymus rat enzymatic fraction at cold stress (4°C) was investigated. It was shown that with small doses of polyamines it was possible to decrease peroxidation processes of an organism. |
publisher |
Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine |
publishDate |
2008 |
url |
https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/373 |
work_keys_str_mv |
AT petrunlm possibilityofperoxidationprocesscorrectioninratasorganismatcoldstress AT petrunlm ðœð3⁄4ðððð2nnnnœðoð3⁄4nðμðonnnðnð3⁄4nðμnnƒððμnð3⁄4ðonðððnnnð2ð3⁄4nð3ðð1⁄2nðð1⁄4nnnƒnnð2ððnƒð1⁄4ð3⁄4ð2nð3⁄4ðð3⁄4ðð3⁄4ð2ð3⁄4ð3ð3⁄4nnnðμnnƒ |
first_indexed |
2024-09-01T17:46:54Z |
last_indexed |
2025-04-21T05:08:52Z |
_version_ |
1829987576042225664 |