Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования

Protein molecules’ hydration in the presence of sugars: glucose, fructose and sucrose were studied by NMR-spectroscopy. The parameters of hydration, concentration of bound water and value of interfacial energy were determined over a wide range of component concentrations. It was shown with exempli...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2007
Hauptverfasser: Rugal, A. A., Barvinchenko, V. N., Galagan, N. P., Siora, I. V., Turov, V. V.
Format: Artikel
Sprache:English
Veröffentlicht: Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2007
Schlagworte:
Online Zugang:https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Problems of Cryobiology and Cryomedicine

Institution

Problems of Cryobiology and Cryomedicine
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-484
record_format ojs
institution Problems of Cryobiology and Cryomedicine
baseUrl_str
datestamp_date 2025-04-20T04:16:59Z
collection OJS
language English
topic кріоконсервування
кріопротектори
ЯМР-спектроскопія
гідратація
зв’язана вода
міжфазна енергія
spellingShingle кріоконсервування
кріопротектори
ЯМР-спектроскопія
гідратація
зв’язана вода
міжфазна енергія
Rugal, A. A.
Barvinchenko, V. N.
Galagan, N. P.
Siora, I. V.
Turov, V. V.
Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования
topic_facet криоконсервирование
криопротекторы
ЯМР-спектроскопия
гидратация
связанная вода
межфазная энергия
кріоконсервування
кріопротектори
ЯМР-спектроскопія
гідратація
зв’язана вода
міжфазна енергія
cryopreservation
cryoprotectants
NMR-spectroscopy
hydration ability
bound water
interfacial energy
format Article
author Rugal, A. A.
Barvinchenko, V. N.
Galagan, N. P.
Siora, I. V.
Turov, V. V.
author_facet Rugal, A. A.
Barvinchenko, V. N.
Galagan, N. P.
Siora, I. V.
Turov, V. V.
author_sort Rugal, A. A.
title Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования
title_short Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования
title_full Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования
title_fullStr Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования
title_full_unstemmed Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования
title_sort ð’ð»ð¸ñð½ð¸ðµ ñð°ñ…ð°ñ€ð¾ð² ð½ð° ð´ðµð³ð¸ð´ñ€ð°ñ‚ð°ñ†ð¸ñž ð±ð¸ð¾ð¿ð¾ð»ð¸ð¼ðµñ€ð½ñ‹ñ… ð¼ð¾ð»ðµðºñƒð» ð² ð¿ñ€ð¾ñ†ðµññðµ ðºñ€ð¸ð¾ðºð¾ð½ñðµñ€ð²ð¸ñ€ð¾ð²ð°ð½ð¸ñ
title_alt Effect of Sugars on Dehydration of Biopolymer Molecules During Cryopreservation
Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования
description Protein molecules’ hydration in the presence of sugars: glucose, fructose and sucrose were studied by NMR-spectroscopy. The parameters of hydration, concentration of bound water and value of interfacial energy were determined over a wide range of component concentrations. It was shown with exemplifying using the serum albumin, that low-molecular compounds (sugars) could replace an intraglobular water. The maximal effect of dehydration was observed for sucrose. In this case protein molecules change their property and capability to be adsorbed on a surface of fine-grained silica, which is reduced by 25% as a result of the forming complexes.
publisher Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine
publishDate 2007
url https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484
work_keys_str_mv AT rugalaa effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation
AT barvinchenkovn effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation
AT galagannp effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation
AT sioraiv effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation
AT turovvv effectofsugarsondehydrationofbiopolymermoleculesduringcryopreservation
AT rugalaa ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn
AT barvinchenkovn ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn
AT galagannp ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn
AT sioraiv ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn
AT turovvv ðððnð1⁄2ððμnðnðnð3⁄4ð2ð1⁄2ðððμð3ððnðnðnðnzððð3⁄4ðð3⁄4ððð1⁄4ðμnð1⁄2nnð1⁄4ð3⁄4ððμðonƒðð2ðnð3⁄4nðμnnðμðonðð3⁄4ðoð3⁄4ð1⁄2nðμnð2ðnð3⁄4ð2ðð1⁄2ðn
first_indexed 2024-09-01T17:47:29Z
last_indexed 2025-04-21T05:10:01Z
_version_ 1829987660382339072
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-4842025-04-20T04:16:59Z Effect of Sugars on Dehydration of Biopolymer Molecules During Cryopreservation Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования Влияние сахаров на дегидратацию биополимерных молекул в процессе криоконсервирования Rugal, A. A. Barvinchenko, V. N. Galagan, N. P. Siora, I. V. Turov, V. V. криоконсервирование криопротекторы ЯМР-спектроскопия гидратация связанная вода межфазная энергия кріоконсервування кріопротектори ЯМР-спектроскопія гідратація зв’язана вода міжфазна енергія cryopreservation cryoprotectants NMR-spectroscopy hydration ability bound water interfacial energy Protein molecules’ hydration in the presence of sugars: glucose, fructose and sucrose were studied by NMR-spectroscopy. The parameters of hydration, concentration of bound water and value of interfacial energy were determined over a wide range of component concentrations. It was shown with exemplifying using the serum albumin, that low-molecular compounds (sugars) could replace an intraglobular water. The maximal effect of dehydration was observed for sucrose. In this case protein molecules change their property and capability to be adsorbed on a surface of fine-grained silica, which is reduced by 25% as a result of the forming complexes. Методом ЯМР-спектроскопии изучена гидратация белковых молекул в присутствии сахаров – глюкозы, фруктозы и сахарозы. Ð’ широком диапазоне концентраций компонент определены параметры гидратации, рассчитаны концентрация связанной воды и межфазная энергия. На примере сывороточного альбумина показано, что внутриглобульная вода может замещаться низкомолекулярными соединениями – сахарами. Наибольший эффект дегидратации установлен для сахарозы. При этом белковые молекулы изменяют свое свойство – способность к адсорбции на поверхности высокодисперсного кремнезема, которая снижается на 25 % вследствие образования комплексных соединений. Методом ЯМР-спектроскопії вивчена гідратація білкових молекул в присутності цукрів – глюкози, фруктози та цукрози. Ð’ широкому діапазоні концентрацій компонент визначені параметри гідратації, розраховані концентрація зв’язаної води та міжфазна енергія. На прикладі сироваткового альбуміну показано, що внутрішньоглобульна вода може заміщуватись низькомолекулярними сполуками – цукрами. Найбільший ефект дегідратації встановлений для цукрози. При цьому білкові молекули змінюють свою властивість – здатність до адсорбції на поверхні високодисперсного кремнезему, яка знижується на 25 % внаслідок утворення комплексних сполук. Publishing House ‘Akademperiodyka’ of the National Academy of Sciences of Ukraine; Institute for Problems of Cryobiology and Cryomedicine 2007-12-15 Article Article Research article application/pdf https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484 Problems of Cryobiology and Cryomedicine; Vol. 17 No. 4 (2007): Problems of Cryobiology; 374-384 Проблемы криобиологии и криомедицины; Том 17 № 4 (2007): Проблемы криобиологии; 374-384 Проблеми кріобіології і кріомедицини; Том 17 № 4 (2007): Проблемы криобиологии; 374-384 2518-7376 2307-6143 en https://cryo.org.ua/journal/index.php/probl-cryobiol-cryomed/article/view/484/518 Copyright (c) 2020 A. A. Rugal, V. N. Barvinchenko, N. P. Galagan, I. V. Siora, V. V. Turov https://creativecommons.org/licenses/by/4.0