Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae
The effect of different dispersity copper iodide (CuI) particles on vital activity in an aqueous yeast suspension of organisms of the species Saccharomyces cerevisiae under anaerobic conditions under endogenous metabolism was studied by differential microcalorimetry.It has been found that an increas...
Gespeichert in:
| Datum: | 2022 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , , , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | Ukrainian |
| Veröffentlicht: |
Chuiko Institute of Surface Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine
2022
|
| Schlagworte: | |
| Online Zugang: | https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Chemistry, Physics and Technology of Surface |
Institution
Chemistry, Physics and Technology of Surface| id |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-619 |
|---|---|
| record_format |
ojs |
| spelling |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6192022-07-02T12:29:12Z Influence of copper iodide particles of different dispersity on the fermentation activity of yeast cells Saccharomyces cerevisiae Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae Bagatskaya, H. M. Mazurenko, R. V. Makhno, S. M. Gorbyk, P. P. yeast cells microcalorimetry fermentation metabolism disperse copper iodide дріжджові клітини мікрокалориметрія ферментація метаболізм дисперсний йодид міді The effect of different dispersity copper iodide (CuI) particles on vital activity in an aqueous yeast suspension of organisms of the species Saccharomyces cerevisiae under anaerobic conditions under endogenous metabolism was studied by differential microcalorimetry.It has been found that an increase in the concentration of Cu+ to certain values leads to activation of the protective functions of cellular organisms, which is manifested in an increase in the energy costs of the yeast cell on the structural reorganization of the plasmolemma and possibly other membrane structures in order to counter the penetration of the bactericidal agent into the organism and its internal membrane structures. Upon reaching certain concentrations of Cu+, the yeast organism loses its original vitality, so that at its extreme values the organism completely stops its vital activity.The equilibrium concentration of Cu+ ions in aqueous solution for copper iodide nanoparticles is significantly higher in comparison with their microparticles, which is explained by the lower work function of CuI in the solution at the solid-liquid interface due to the increase in the curvature of the surface of the nanoparticle and the change in the surface tension at the interface. Методом диференціальної мікрокалориметрії досліджено життєдіяльність дріжджових організмів виду Saccharomyces cerevisiae в присутності частинок йодиду міді (CuI) різного ступеня дисперсності. Дослідження проводили у водному середовищі дріжджової суспензії в анаеробних умовах при ендогенному метаболізмі.Встановлено, що підвищення концентрації іонів Cu+, за рахунок їхньої генерації наночастинками CuI при концентрації до майже 3 мас. % в водному дисперсному середовищі призводить до активізації захисних функцій клітинного організму. Це проявляється у зростанні енергетичних витрат дріжджовою клітиною на структурну реорганізацію плазмолеми і, можливо, інших мембранних структур, з метою протидії проникненню бактерицидного агента всередину клітинного організму. При досягненні певних концентрацій іонів Cu+, дріжджовий організм втрачає ферментативну активність так, що при граничних її значеннях клітина повністю припиняє життєдіяльність.Показано, що ефективність впливу наночастинок йодиду міді в водній дріжджовій суспензії на життєдіяльність мікроорганізмів суттєво вища в порівнянні з впливом мікрочастинок тієї ж концентрації. Chuiko Institute of Surface Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine 2022-05-26 Article Article application/pdf https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619 10.15407/hftp13.02.150 Chemistry, Physics and Technology of Surface; Vol. 13 No. 2 (2022): Chemistry, Physics and Technology of Surface / Himia, Fizika ta Tehnologia Poverhni; 150-159 Химия, физика и технология поверхности; Том 13 № 2 (2022): Chemistry, Physics and Technology of Surface / Himia, Fizika ta Tehnologia Poverhni; 150-159 Хімія, фізика та технологія поверхні; Том 13 № 2 (2022): Хімія, фізика та технологія поверхні; 150-159 2518-1238 2079-1704 10.15407/hftp13.02 uk https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619/635 Copyright (c) 2022 H. M. Bagatskaya, R. V. Mazurenko, S. M. Makhno, P. P. Gorbyk |
| institution |
Chemistry, Physics and Technology of Surface |
| baseUrl_str |
|
| datestamp_date |
2022-07-02T12:29:12Z |
| collection |
OJS |
| language |
Ukrainian |
| topic |
дріжджові клітини мікрокалориметрія ферментація метаболізм дисперсний йодид міді |
| spellingShingle |
дріжджові клітини мікрокалориметрія ферментація метаболізм дисперсний йодид міді Bagatskaya, H. M. Mazurenko, R. V. Makhno, S. M. Gorbyk, P. P. Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae |
| topic_facet |
yeast cells microcalorimetry fermentation metabolism disperse copper iodide дріжджові клітини мікрокалориметрія ферментація метаболізм дисперсний йодид міді |
| format |
Article |
| author |
Bagatskaya, H. M. Mazurenko, R. V. Makhno, S. M. Gorbyk, P. P. |
| author_facet |
Bagatskaya, H. M. Mazurenko, R. V. Makhno, S. M. Gorbyk, P. P. |
| author_sort |
Bagatskaya, H. M. |
| title |
Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae |
| title_short |
Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae |
| title_full |
Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae |
| title_fullStr |
Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae |
| title_full_unstemmed |
Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae |
| title_sort |
вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин saccharomyces cerevisiae |
| title_alt |
Influence of copper iodide particles of different dispersity on the fermentation activity of yeast cells Saccharomyces cerevisiae |
| description |
The effect of different dispersity copper iodide (CuI) particles on vital activity in an aqueous yeast suspension of organisms of the species Saccharomyces cerevisiae under anaerobic conditions under endogenous metabolism was studied by differential microcalorimetry.It has been found that an increase in the concentration of Cu+ to certain values leads to activation of the protective functions of cellular organisms, which is manifested in an increase in the energy costs of the yeast cell on the structural reorganization of the plasmolemma and possibly other membrane structures in order to counter the penetration of the bactericidal agent into the organism and its internal membrane structures. Upon reaching certain concentrations of Cu+, the yeast organism loses its original vitality, so that at its extreme values the organism completely stops its vital activity.The equilibrium concentration of Cu+ ions in aqueous solution for copper iodide nanoparticles is significantly higher in comparison with their microparticles, which is explained by the lower work function of CuI in the solution at the solid-liquid interface due to the increase in the curvature of the surface of the nanoparticle and the change in the surface tension at the interface. |
| publisher |
Chuiko Institute of Surface Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine |
| publishDate |
2022 |
| url |
https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619 |
| work_keys_str_mv |
AT bagatskayahm influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae AT mazurenkorv influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae AT makhnosm influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae AT gorbykpp influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae AT bagatskayahm vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae AT mazurenkorv vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae AT makhnosm vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae AT gorbykpp vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae |
| first_indexed |
2025-07-22T19:34:35Z |
| last_indexed |
2025-11-23T02:50:24Z |
| _version_ |
1849658225551474688 |