Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae

The effect of different dispersity copper iodide (CuI) particles on vital activity in an aqueous yeast suspension of organisms of the species Saccharomyces cerevisiae under anaerobic conditions under endogenous metabolism was studied by differential microcalorimetry.It has been found that an increas...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2022
Автори: Bagatskaya, H. M., Mazurenko, R. V., Makhno, S. M., Gorbyk, P. P.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Chuiko Institute of Surface Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine 2022
Теми:
Онлайн доступ:https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Chemistry, Physics and Technology of Surface

Репозитарії

Chemistry, Physics and Technology of Surface
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-619
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-6192022-07-02T12:29:12Z Influence of copper iodide particles of different dispersity on the fermentation activity of yeast cells Saccharomyces cerevisiae Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae Bagatskaya, H. M. Mazurenko, R. V. Makhno, S. M. Gorbyk, P. P. yeast cells microcalorimetry fermentation metabolism disperse copper iodide дріжджові клітини мікрокалориметрія ферментація метаболізм дисперсний йодид міді The effect of different dispersity copper iodide (CuI) particles on vital activity in an aqueous yeast suspension of organisms of the species Saccharomyces cerevisiae under anaerobic conditions under endogenous metabolism was studied by differential microcalorimetry.It has been found that an increase in the concentration of Cu+ to certain values leads to activation of the protective functions of cellular organisms, which is manifested in an increase in the energy costs of the yeast cell on the structural reorganization of the plasmolemma and possibly other membrane structures in order to counter the penetration of the bactericidal agent into the organism and its internal membrane structures. Upon reaching certain concentrations of Cu+, the yeast organism loses its original vitality, so that at its extreme values the organism completely stops its vital activity.The equilibrium concentration of Cu+ ions in aqueous solution for copper iodide nanoparticles is significantly higher in comparison with their microparticles, which is explained by the lower work function of CuI in the solution at the solid-liquid interface due to the increase in the curvature of the surface of the nanoparticle and the change in the surface tension at the interface. Методом диференціальної мікрокалориметрії досліджено життєдіяльність дріжджових організмів виду Saccharomyces cerevisiae в присутності частинок йодиду міді (CuI) різного ступеня дисперсності. Дослідження проводили у водному середовищі дріжджової суспензії в анаеробних умовах при ендогенному метаболізмі.Встановлено, що підвищення концентрації іонів Cu+, за рахунок їхньої генерації наночастинками CuI при концентрації до майже 3 мас. % в водному дисперсному середовищі призводить до активізації захисних функцій клітинного організму. Це проявляється у зростанні енергетичних витрат дріжджовою клітиною на структурну реорганізацію плазмолеми і, можливо, інших мембранних структур, з метою протидії проникненню бактерицидного агента всередину клітинного організму. При досягненні певних концентрацій іонів Cu+, дріжджовий організм втрачає ферментативну активність так, що при граничних її значеннях клітина повністю припиняє життєдіяльність.Показано, що ефективність впливу наночастинок йодиду міді в водній дріжджовій суспензії на життєдіяльність мікроорганізмів суттєво вища в порівнянні з впливом мікрочастинок тієї ж концентрації. Chuiko Institute of Surface Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine 2022-05-26 Article Article application/pdf https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619 10.15407/hftp13.02.150 Chemistry, Physics and Technology of Surface; Vol. 13 No. 2 (2022): Chemistry, Physics and Technology of Surface / Himia, Fizika ta Tehnologia Poverhni; 150-159 Химия, физика и технология поверхности; Том 13 № 2 (2022): Chemistry, Physics and Technology of Surface / Himia, Fizika ta Tehnologia Poverhni; 150-159 Хімія, фізика та технологія поверхні; Том 13 № 2 (2022): Хімія, фізика та технологія поверхні; 150-159 2518-1238 2079-1704 10.15407/hftp13.02 uk https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619/635 Copyright (c) 2022 H. M. Bagatskaya, R. V. Mazurenko, S. M. Makhno, P. P. Gorbyk
institution Chemistry, Physics and Technology of Surface
baseUrl_str
datestamp_date 2022-07-02T12:29:12Z
collection OJS
language Ukrainian
topic дріжджові клітини
мікрокалориметрія
ферментація
метаболізм
дисперсний йодид міді
spellingShingle дріжджові клітини
мікрокалориметрія
ферментація
метаболізм
дисперсний йодид міді
Bagatskaya, H. M.
Mazurenko, R. V.
Makhno, S. M.
Gorbyk, P. P.
Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae
topic_facet yeast cells
microcalorimetry
fermentation
metabolism
disperse copper iodide
дріжджові клітини
мікрокалориметрія
ферментація
метаболізм
дисперсний йодид міді
format Article
author Bagatskaya, H. M.
Mazurenko, R. V.
Makhno, S. M.
Gorbyk, P. P.
author_facet Bagatskaya, H. M.
Mazurenko, R. V.
Makhno, S. M.
Gorbyk, P. P.
author_sort Bagatskaya, H. M.
title Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae
title_short Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae
title_full Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae
title_fullStr Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae
title_full_unstemmed Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae
title_sort вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин saccharomyces cerevisiae
title_alt Influence of copper iodide particles of different dispersity on the fermentation activity of yeast cells Saccharomyces cerevisiae
description The effect of different dispersity copper iodide (CuI) particles on vital activity in an aqueous yeast suspension of organisms of the species Saccharomyces cerevisiae under anaerobic conditions under endogenous metabolism was studied by differential microcalorimetry.It has been found that an increase in the concentration of Cu+ to certain values leads to activation of the protective functions of cellular organisms, which is manifested in an increase in the energy costs of the yeast cell on the structural reorganization of the plasmolemma and possibly other membrane structures in order to counter the penetration of the bactericidal agent into the organism and its internal membrane structures. Upon reaching certain concentrations of Cu+, the yeast organism loses its original vitality, so that at its extreme values the organism completely stops its vital activity.The equilibrium concentration of Cu+ ions in aqueous solution for copper iodide nanoparticles is significantly higher in comparison with their microparticles, which is explained by the lower work function of CuI in the solution at the solid-liquid interface due to the increase in the curvature of the surface of the nanoparticle and the change in the surface tension at the interface.
publisher Chuiko Institute of Surface Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine
publishDate 2022
url https://www.cpts.com.ua/index.php/cpts/article/view/619
work_keys_str_mv AT bagatskayahm influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae
AT mazurenkorv influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae
AT makhnosm influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae
AT gorbykpp influenceofcopperiodideparticlesofdifferentdispersityonthefermentationactivityofyeastcellssaccharomycescerevisiae
AT bagatskayahm vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae
AT mazurenkorv vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae
AT makhnosm vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae
AT gorbykpp vplivčastinokjodidumídíríznoídispersnostínafermentativnuaktivnístʹdríždžovihklítinsaccharomycescerevisiae
first_indexed 2025-07-22T19:34:35Z
last_indexed 2025-11-23T02:50:24Z
_version_ 1849658225551474688